leer
Erfurt live Header1Erfurt live Header2Erfurt live Header3Erfurt live Header4Erfurt live Header5Erfurt live Header6
Erfurt live Header8
Начало
Erfurt live Header10 Erfurt live leer0

Общински Справочник 4 Печат Е-мейл

 

ОБЩИНСКИ СПРАВОЧНИК

Прочети,

 преди да хукнеш по институциите

 

Информация за тези, които искат да развият творческите си заложби.

 

Поетическа академия “Добромир Тонев” набира нови членове

 

 

         Здравейте отново. В тази публикация на “Общински справочник” ще ви представим дейността на Поетическа академия “Добромир Тонев”, за която община Пловдив набира нови членове, във връзка с творчески сезон 2010-2011 година.

Рубриката за потребителски ориентирана и прагматично поднесена информация продължава с представянето на 23-те формации, които развиват дейност към отдел “Любителско творчество” в дирекция “Култура” на  община Пловдив.

 

 

До всички младежи

 с поетични и писателски заложби

 

Община Пловдив отново набира за Поетичната академия „Добромир Тонев“ студенти и ученици от горните класове, които пишат стихове, разкази, есета и публицистика, съобщава отдел “Любителско творчество” към дирекция “Култура”. Поводът е новият творчески сезон 2010/2011 година.

Академията провежда сбирките си на адрес: град „Пловдив“, улица „Цанко Лавренов“ № 10 (Жълтата къща), срещу църквата „Света Неделя“.

Заниманията са абсолютно безплатни и се провеждат всеки понеделник и петък от 16.00 до 20.00 часа. За контакти и записване звънете на номер 0892313838 или на 0897554404.

 

Повече за академията

 

Големият български поет Добромир Тонев е създал Поетическа академия през 1995 година, като част от тогавашния Дом за литература и книга в Пловдив. По онова време членовете на формацията са били основно от студентските среди, а сбирките са се провеждали в Синята къща в Стария град.           Събиранията са включвали т. нар. “лабораторна работа”, при която всяка седмица се е правил нестандартен литературен анализ на творби на някой автор от академията, спомнят си нейни членове от онези години.

Добромир Тонев ръководи формацията до смъртта си. Той умира в разцвета на силите си – на 24 март 2001 година. От този момент нататък академията вече носи името на своя създател, а неин следващ ръководител става известният пловдивски поет, писател и драматург Недялко Славов, създател на Международния театрален фестивал "Черната кутия". През 2006 година Поетическа академия “Добромир Тонев” поема популярният пловдивски поет, писател и журналист Антон Баев, автор на много книги – поезия и проза, и носител на редица награди.

Сегашният художествен ръководител на академията е Николай Гюлев – поет и журналист, автор на дванадесет стихосбирки, десет от които са лирика, а другите две – сатира. Завършил е журналистика в Софийски университет „Климент Охридски“. Носител е на национални награди от поетични конкурси и на годишната награда за най-добра стихосбирка, присъдена от Дружеството на писателите – Пловдив, за книгата му „Убежище“, издадена през 2001 година. Негови стихове са превеждани на руски, унгарски, френски и молдовски език. Гюлев е ръководител и на литературно студио „Младост“.

 

За Добромир Тонев

 

Поетът Добромир Маринов Тонев е роден на 15 октомври 1955 година в Ямбол, следва българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски", където се дипломира през 1979 година. Повече от 20 години работи като редактор в ДИ "Христо Г. Данов" в Пловдив. Поезията му е превеждана на руски, полски, унгарски, английски, италиански, испански и немски езици. Още първата му стихосбирка “Белег от подкова”, е отличена. Тя получава националната награда за дебют, след което Добромир Тонев е приет за член на Съюза на българските писатели. Бил е ръководител и на литературен клуб "Гео Милев". Автор е на много книги, повечето от които с поезия. Някои от тях са издадени посмъртно. Той е съставител и редактор и на доста други книги, част от които са лирични сборници.

 

 

 

Блока подготви  Стефан Бонев

Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите ;  www.plovdiv.bg

www.stefanbonev.eu

 

 

 

 

 

 

 

 
Erfurt live leer
Erfurt live unten Erfurt live leer Erfurt live unten

Design by: